divendres, 3 de juny del 2011

BARRI GÒTIC: Ave Maria - Casa Canonges

Quan vam arribar al carrer Ave Maria vam preguntar-nos de quin idioma provenia. Vam entrar a un bar pròxim al qual ens van treure de dubtes dient-nos que provenia del llatí i que té una certa importància ja que a partir d’ell es van crear el català i castellà, entre d’altres.
Aquí teniu la oració:
EN LLATÍ:
Ave Maria, gratia plena,
Dominus tecum,
benedicta tu in mulieribus,
et benedictus fructus ventris tui Iesus.
Sancta Maria mater Dei,
ora pro nobis peccatoribus,
nunc, et in hora mortis nostrae.
Amen

EN CASTELLÀ:
Dios te salve María, llena eres de gracia,
el Señor es contigo,
bendita tú eres entre todas las mujeres,
y bendito es el fruto de tu vientre Jesús.
Santa María madre de Dios,
ruega por nosotros pecadores,
ahora, y en la hora de nuestra muerte.
Amén.



Al final del carrer a mà dreta es trobava el carrer Banys Nous que s’anomena així perquè antigament hi havia uns banys públics del barri jueu. Aquest carrer ens va cridar l’atenció ja que totes les seves botigues eren artesanes i al nostre barri no són molt comunes.
Un cop vam arribar a la cruïlla de quatre carrers ens vam endinsar cap al de l’esquerre, el carrer del Call. Un call són zones habitades pels jueus als països catalans. Vam caminar per aquest carreró molt llòbrec fins als números 5 i 7 a on vam captar unes pedres que sobresortien d’un edifici; eren les restes de l’antiga muralla de Barcelona.
Dos carrers més cap avall ens vam topar amb una porta diminuta que resultà ser l’antiga sinagoga, església dels jueus. I desprès d’un embolic de carrerons vam arribar a una petita plaça. Té una forma pentagonal, cinc costats. Aquí vam veure els impactes de bales que hi havia a les parets dels edificis que daten de la guerra civil Espanyola. També ens vam adonar de que els fanals que hi havia eren iguals que els del carrer Bertrellans, però, amb una petita diferencia, aquests s’il·luminaven amb petites bombetes.
Caminant pel carrer Monjuïc del Bisbe finalitzàrem a la plaça Garriga i Bach on es troba el monument en honor a J.Llimona. Com ens demanaven vam traduir la placa que s’hi trobava a sota:
“EL P. JUAN GALLIFA: EL DR. JOAQUIN POU D.JUAN MASSANA: D. SALVADOR AULET D.JULIAN PORTET: X : D. RAMON MAS.
SACRIFICARON SU VIDA POR DIOS: POR LA PATRIA. Y: POR EL REY.
LA CIUDAD AGRADECIDA ENALTECE AQUÍ PERPETUAMENTE SU MEMORIA
MCMXXIX”
Això vol dir que: "En P. Joan Califa, en Dr Joaquín Pou, D Joan Massana, D. Salvador Avet, D. Jose Navarro, D. Pedro las Tortras, D. Julián Portet i D. Ramon Más van sacrificar la seva vida per Déu, per la pàtria i pel rei. La ciutat agraïda honra aquí perpètuament la seva memòria. 1929­ ­"

Passant pel carrer del Bisbe vam veure un pont gòtic que conecta el Palau de la Generalitat amb Casa Canonges. A l’esquerra vam girar cap al carrer de la Pietat on vam trobar una altre placa que deia: “APEL·LES MESTRES NASCUT AL COR DE BARCELONA HA REBUT HOMENATGE DE LA CIUTAT I DE TOT CATALUNYA.
LES CORPORACIONS ARTISTIOVES ES COMPLAUEN A RECORDAR-HO.
MCMXXXV-1935”
Vam passar per davant del portal de la Pietat de la catedral, d’estil neogòtic. Mirant cap amunt vam veure les gàrgoles que sobresortien del mur. Aquesta catedral  va ser construïda entre els segles XIII-XV.
Més enllà vam veure la casa dels Canonges que es diu així perquè és el lloc a on viuen els sacerdots que formaven els cabildos de la catedral. Un canonge és un eclesiàstic membre d’un capítol, d’una catedral o d’una col·legiata.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada