divendres, 3 de juny del 2011

BARRI GÒTIC: Antic Temple Romà - Via Laietana

Al cap d’uns metres a la dreta vam trobar el carrer de Paradís, al fons del carrer estaven les restes de l’antic temple romà. En entrar, vam veure unes columnes que dataven del segle I aC. Aquest edifici actualment acull l’entitat del centre excursionista de Catalunya, al mur hi ha una placa que ho indica. 
Retornant al carrer de la pietat topàrem amb el carrer del lloctinent. Un lloctinent és una persona que substitueix al rei en cas d’absència. Fins al 1994 havia estat d’arxiu de la corona d’Aragó, ja que aquesta s’avia traslladat. Vam resseguir aquest edifici fins acabar a la plaça del rei, que es envoltada, a part de per el palau del lloctinent, per la capella de santa Àgata i el museu d’Història de la ciutat. Temps enrere s’organitzaren banquets per rebre les ambaixades.
L’altre carrer que connecta amb la plaça és el del Veguer, que era una autoritat delegada de la corona o un baró. Una vegueria era el territori per on s’estenia el seu poder. Pujant una mica vam arribar al cor polític de Catalunya, se li diu així perquè la generalitat i l’ajuntament s’ajuntaven en un mateix lloc. La funció de la de la generalitat era la coordinació del sistema fiscal i el compliment de la jurisdicció, i la de l’ajuntament eren les funcions politiques administratives, judicials i a vegades militars. Vam poder observar que a la façana de la generalitat s’hi pot observar Sant Jordi, perquè és el patró de Catalunya. També vam preguntar quins havien estat els esdeveniments històrics més importants que s’havien proclamat al balcó, entre ells la proclamació de la república Catalana i arribada del president de la generalitat del exili.
Baixàrem pel carrer Jaume I i arribàrem a la plaça de l’Àngel, per allà passava la Via Laietana, que té aquest nom pel poble Íber que habitava a la part costera de Barcelona. Vam travessar el semàfor fins arribar al carrer de l’Argenteria.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada